Nerez 1.4301
Jakosti 1.4301 se hovorově říká „potravinářská“. Jedná se o nejvíce rozšířenou a používanou korozivzdornou ocel na trhu, která má nízký obsah uhlíku a tak je dobře svařitelná. Má velmi dobrou tažnost za studena. Při tváření se může zpevňovat. Dobře se ohýbá a ohraňuje. Ocel je velmi dobře leštitelná a odolává teplotám do 300-350°C. Obrobitelnost není dobrá, ale obrábět se dá při použití ostře nabroušených nástrojů. Ocel je odolná proti vodě, vodní páře, vlhkosti vzduchu, jedlým kyselinám a slabým organickým i anorganickým kyselinám. Odolává povětrnostním vlivům mimo přímořských oblastí nebo mimo prostředí, kde je vyšší koncentrace agresivních chemických látek. Má široké spektrum použití. Používá se v potravinářském průmyslu, chemickém průmyslu, mlékárenském průmyslu, pivovarnickém průmyslu, ve vinařském průmyslu i ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu. Významný je i její podíl v architektuře a designu, v oblasti konstrukce motorových vozidel, pro předměty a zařízení pro domácnost, pro zdravotnická zařízení a nástroje včetně chirurgických nástrojů, pro výrobu uměleckých předmětů a šperků, pro výrobu velkokuchyňských i bytových kuchyňských spotřebičů a vybavení včetně výčepních zařízení.
Klíčové vlastnosti:
- nejpoužívanější nerez ocel - široká oblast použití - odolná proti vodě a slabým kyselinám
- austenitická chrom-niklová, tzv. potravinářská nerez
- obvykle nemagnetická (u profilů tažených za studena je magnetismus častý)
- nekalitelná
- leštitelná
- v oblasti sváru je náchylná na mezikrystalickou korozi
- potravinářský a farmaceutický průmysl, gastronomie, chladírenství mimo solanku, interiéry i běžné exteriéry, stavebnictví